pellet A1

Γιατί ενώ αγόρασα pellet A1 κλάσης (στην συσκευασία αναγραφόταν Α1 ή Α+) προκάλεσαν προβλήματα; Παρόλο μου έδειξαν το πιστοποιητικό τους γιατί τα pellet δημιούργησαν κλίνκερ;

Καταρρίπτουμε έναν από τους μεγαλύτερους μύθους για τον οποίο πολλοί από τους εμπόρους και τους παραγωγούς pellet δεν θέλουν να γνωρίζετε.

Δεν υπάρχουν pellet κατηγορίας Α1+. Υπάρχουν pellet A1.

Καταρχάς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο – pellet κλάσης A1+, A++ ή A+++. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρότυπο ποιότητας των pellet καθορίζεται αποκλειστικά από το ευρωπαϊκό πρότυπο (EN 14961-2). Το πρότυπο αυτό προβλέπει τους ίδιους κανόνες για τα Ευρωπαϊκά pellet ξύλου καθώς και συγκεκριμένες απαιτήσεις για αυτά. Για παράδειγμα – μήκος, διάμετρος, περιεκτικότητα σε τέφρα, περιεκτικότητα σε υγρασία κ.λπ.

μαθε περισσοτερα για την ποιοτητα των πελλετ                

Η αλήθεια για την πιστοποίηση των pellet στη Βουλγαρία και την Ελλάδα

Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από καταναλωτές οι οποίοι μας ρωτούν – τα δικά σας pellet A1 είναι; Γιατί η τιμή τους είναι λίγο ακριβότερη; Ο τάδε έχει pellet που στο σακί γράφει A1++ και είναι και και 20 ευρώ φθηνότερο από το δικό σας. Και εδώ είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη. Στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα δεν υπάρχει, δεν υφίσταται και δεν γίνεται έλεγχος στους παραγωγούς pellet. Μα πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Αφού μου έδειξαν την πιστοποίησή τους και εκτός αυτού στην συσκευασία του pellet αναγράφονται τα χαρακτηριστικά  του. Τώρα θα σας πω πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό αυτό.

Πρώτον, υπάρχουν διαπιστευμένα εργαστήρια όπου γίνονται δειγματοληπτικά τεστ για την ποιότητα των pellet σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 14961-2. Έτσι ακριβώς. Δείγμα του προϊόντος το οποίο πηγαίνει ο παραγωγός pellet στο εργαστήριο, πληρώνει ένα τέλος και σε λίγες μέρες παίρνει τα αποτελέσματα των «εξετάσεων». Λαμβάνει το λεγόμενο πιστοποιητικό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι καθένας από εσάς μπορεί να πάρει μερικά σφαιρίδια, να τα βάλει σε ένα φάκελο, να πάει στο κατάλληλο εργαστήριο και να πάρει πιστοποιητικό ποιότητας για το δείγμα που έχει πάρει.

Αυτό ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται την ποιότητα του τελικού προϊόντος επειδή κανένα από τα εργαστήρια (δεν είναι αυτή η δουλειά τους) δεν παρακολουθεί εάν τηρείται η ποιότητα κατά την παραγωγική διαδικασία των pellet. Δεν υπάρχει ακόμη κάποιος οργανισμός στη Βουλγαρία για παράδειγμα για να πραγματοποιήσει αυτόν τον έλεγχο. Αυτό επιτρέπει σε όποιον πουλάει pellet να πάει σε ένα εργαστήριο, πραγματικά ποιοτικά pellet  που έχει προμηθευτεί από κάπου, να πάρει ένα πιστοποιητικό και στη συνέχεια να δείχνει αυτό το πιστοποιητικό σε ανυποψίαστους πελάτες.

Πώς μπορώ λοιπόν να καταλάβω αν τα pellet  που πρόκειται να αγοράσω είναι ποιοτικά;

Όπως έχουμε ήδη γράψει, ούτε το χρώμα ούτε το μέγεθος των pellet έχουν τέτοια σημασία ως προς την ποιότητα. Για εμάς οι τρόποι για να είμαστε 100% σίγουροι ότι τα pellet που αγοράζετε είναι πραγματικά ποιοτικά είναι δύο:

  1. Κάντε μια δοκιμή – αγοράστε μια μικρή ποσότητα και δοκιμάστε πώς θα συμπεριφερθούν τα pellet στην σόμπα σας. Θα σχηματίσουν κλίνκερ (αποτέλεσμα φλοίδας με ακαθαρσίες και υγρασία), ανεβάζουν θερμοκρασία (υψηλή θερμογόνος δύναμη) κλπ;

Αν ο χρόνος δεν επιτρέπει αυτή τη δοκιμή…  τότε υπάρχει μόνο μία επιλογή

  1. Ζητήστε μια εγγύηση – ναι έτσι ακριβώς. Ζητήστε από τον παραγωγό να σας εξασφαλίσει ότι σε περίπτωση προβλήματος λόγω κακής ποιότητας του pellet να αποκαταστήσει τα χρήματά σας και να ανακαλέσει τα pellet.

Μέχρι στιγμής είμαστε η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που προσφέρει αυτό ως επιλογή. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρακτική πρέπει να ακολουθείται από οποιονδήποτε κατασκευαστή που εγγυάται την ποιότητα του προϊόντος του. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε κανέναν πελάτη (πραγματικά ούτε έναν) δυσαρεστημένο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων  όπου τα προβλήματα προήλθαν από τις ρυθμίσεις της συσκευής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαντήσαμε προσωπικά στους πελάτες και τους βοηθήσαμε να ρυθμίσουν τα μηχανήματά τους έτσι ώστε τα προβλήματα να μπορούν να λυθούν.

Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα πιστοποιητικά παραμελούνται και η εμπιστοσύνη μεταξύ κατασκευαστή και τελικού πελάτη είναι πολύ υψηλή.