τα πέλλετ

Τα πέλλετ ακόμα δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές καύσιμο, αν και έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα και οι συσκευές θέρμανσης με pellet με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο εύκολες στην χρήση τους. Εδώ θα δούμε μερικά πράγματα σχετικά με την παραγωγή, τη χρήση και την αποθήκευσή τους και θα καταρρίψουμε τους μύθους γύρω από αυτά.

Μύθος 1 – Υπάρχουν χημικά πρόσθετα στα πέλλετ και τα καθιστούν επιβλαβή

Τα πέλλετ κατασκευάζονται από ξύλα ελεγχόμενης υλοτομίας (στρογγυλή ξυλεία) και από απορρίμματα της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου. Η συγκόλληση λοιπόν της πρώτης ύλης, για να δημιουργηθούν τα πέλλετ, υπάρχει η αντίληψη ότι επιτυγχάνεται με χημικά πρόσθετα. Κατά την παραγωγική διαδικασία η πρώτη ύλη θερμαίνεται  και αφαιρείται η περίσσεια υγρασία. Επίσης η αυξημένη θερμοκρασία μαλακώνει την λιγνίνη (μία εκ των τριών βασικών ομάδων ενώσεων της βιομάζας μαζί με την κυτταρίνη και τις ημικυτταρίνες) η οποία δρα σαν συγκολλητική ουσία μεταξύ των σωματιδίων της βιομάζας και τους χαρίζει τη συμπαγή τους – σφαιρική μορφή.

Μύθος 2 – Τα πέλλετ δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Αν η χειμερινή περίοδος οδεύει  προς το τέλος της και διαπιστώνετε ότι έχετε περίσσευμα  πέλλετ,  μην νομίζετε θα σας πάνε χαμένα. Αρκεί μόνο να τα αποθηκεύσετε σε ξηρό μέρος μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Η υγρασία υποβαθμίζει τις ιδιότητες των πέλλετ. Τα καταστρέφει.  Αν αποθηκεύετε τα πέλλετ σας σε ξηρό χώρο δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για την ποιότητά τους.

Μύθος 3 – Δεν απαιτούνται ειδικές συνθήκες για την αποθήκευση πέλλετ

Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι εάν τα πέλλετ  αποθηκεύονται σωστά διατηρούν τις ιδιότητές τους. Η βασική προϋπόθεση είναι να αποφευχθεί η υγρασία. Εάν αποθηκεύετε τα πέλλετ σε εξωτερικούς χώρους, για παράδειγμα κάτω από ένα στέγαστρο, είναι πολύ πιθανό να βραχούν. Επομένως χρειάζεται επιπλέον προστασία.

Μύθος 4 – Εάν τα πέλλετ στοιβαχτούν θα αρχίσουν να σαπίζουν

Ο λόγος αυτής της αυταπάτης είναι ο φόβος ότι τα πέλλετ  περιέχουν υγρασία. Και η υγρασία μέσα στο σωρό οδηγεί σε σήψη. Αν τα στοιβάξετε σε έναν σωρό και δεν επιτρέψετε την έκθεσή τους σε βροχή ή χιόνι  δεν έχετε κανέναν λόγο να φοβάστε ότι τα στοιβαγμένα  πέλλετ θα σαπίσουν. Η ίδια η διαδικασία της παραγωγής τους το αποκλείει αυτό.

Μύθος 5 – Το χρώμα των πέλλετ καθορίζει την ποιότητά τους

Τα πέλλετ είναι ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα. Τα ανοιχτόχρωμα πέλλετ λανθασμένα θεωρούνται ότι έχουν καλύτερη ποιότητα. Το χρώμα των πέλλετ εξαρτάται από το υλικό του ξύλου που χρησιμοποιείται. Η ποιότητα των πέλλετ καθορίζεται από το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 14961-2. Σύμφωνα με αυτό τα pellet καλύτερης ποιότητας Α1 έχουν χαμηλή υγρασία και τέφρα καθώς και υψηλή πυκνότητα.

Μύθος 6 – Τα πέλλετ από σκληρό ξύλο (πλατύφυλλο) είναι καλύτερης ποιότητας από αυτά που παράγονται από μαλακό ξύλο (κωνοφόρο)

Η πυκνότητα του σκληρού ξύλου είναι μεγαλύτερη από αυτή του κωνοφόρου ξύλου και η υγρασία του είναι χαμηλότερη. Για αυτόν τον λόγο το ξύλο αυτό θα επιτύχει μεγαλύτερη διάρκειας  καύση  και υψηλότερες θερμοκρασίες. Αλλά στην πράξη η παραγωγική διαδικασία του πέλλετ, για αυτούς τους δύο τύπους ξύλου, ισοβαθμεί τις ιδιότητες καύσης. Η μόνη διαφορά που παρατηρείται είναι η παρουσία ρετσίνης στο μαλακό ξύλο, που θα κάνει τη θερμότητα καύσης λίγο μεγαλύτερη.

Μύθος 7 – Εκτός από μια σόμπα πέλλετ, τα πέλλετ μπορούν να καούν εύκολα σε μια κανονική σόμπα ξύλου

Τα πέλλετ είναι μικρού μεγέθους και έτσι μπορούν εύκολα να πέσουν στο σταχτοδοχείο  πριν ακόμη να αρχίσουν να καίγονται. Εκτός αυτού, στις σόμπες πέλλετ, η καύση πραγματοποιείται με συνεχή αναγκαστική τροφοδοσία αέρα και αυτοματοποιημένη  τροφοδοσία του υλικού. Στις κοινές λοιπόν ξυλόσομπες η καύση πέλλετ χωρίς της προσαρμογή αυτοματισμού καθίσταται εξαιρετικά αντιοικονομική.

Μύθος 8 – Επειδή η τέφρα από τα καμένα πέλλετ είναι λίγη, δεν είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της σόμπας

Είναι αλήθεια ότι μετά την καύση των πέλλετ  υπάρχει πολύ λίγη τέφρα, λιγότερη από ότι μετά την καύση της ίδιας ποσότητας ξύλου. Η μέση περιεκτικότητα σε τέφρα είναι περίπου 0,5%. Επομένως, δεν μπορείτε να αφήσετε το μηχάνημα πέλλετ  χωρίς περιοδικό χειροκίνητο καθαρισμό της τέφρας, ακόμη και αν η η συσκευή που αγοράσατε μπορεί να διαθέτει αυτόματο σύστημα καθαρισμού. Καθαρίστε τακτικά την τέφρα στη συσκευή για να τη διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Μύθος 9 – Είναι φυσιολογικό η καύση του πέλλετ να αφήνει μεγάλη ποσότητα τέφρας

Ο σχηματισμός, υψηλότερης της κανονικής ποσότητας τέφρας, δείχνει ότι τα πέλλετ δεν είναι υψηλής ποιότητας. Περισσότερη τέφρα μένει μετά από την καύση πέλλετ στα οποία υπάρχει φλοιός ξύλου ή αν υπάρχουν ακαθαρσίες όπως χώμα και άμμος. Ένας άλλος λόγος κακής καύσης μπορεί να είναι η υψηλότερη από την κανονική περιεκτικότητα σε υγρασία.

Ελέγξτε ποιοι έμποροι προσφέρουν ποιοτικά πέλλετ για να τα αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα στις σόμπες και στους λέβητες πέλλετ

Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη θερμογόνος δύναμη, θα πρέπει να ρυθμίσετε τις ακόλουθες παραμέτρους: την επιθυμητή θερμοκρασία, την ποσότητα του παρεχόμενου καυσίμου και την παροχή αέρα που συμβάλλει στην καύση.

Μύθος 10 – Δεν αξίζει να χρησιμοποιούμε συσκευές πέλλετ διότι είναι περίπλοκες

Οι σύγχρονες συσκευές θέρμανσης με πέλλετ είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης. Αυτοματοποιημένη είναι η  ανάφλεξη και η τροφοδοσία. Με τον προγραμματιστή, μπορείτε να ρυθμίσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Επιπλέον, μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα τη συσκευή σας μέσω ίντερνετ, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ή μια κινητή συσκευή, ενεργοποιώντας την, απενεργοποιώντας την και προσαρμόζοντάς την. Για να επιτευχθεί η απαιτούμενη ισχύς θέρμανσης, θα πρέπει να ρυθμίσετε τις ακόλουθες παραμέτρους: την επιθυμητή θερμοκρασία, την ποσότητα του παρεχόμενου καυσίμου και την παροχή αέρα που συμβάλλει στην καύση.