τιμές pellet

Τιμές πέλλετ. Γιατί διαφέρουν; Τι τις επηρεάζει; Πότε είναι χαμηλότερες; Με τόσες διαφορετικές μάρκες και τόσες διαφορετικές ποιότητες στην αγορά είναι φυσιολογικό να αναρωτηθείτε ποιες είναι οι πραγματικές τιμές των πέλλετ και πως διαμορφώνονταιΣτην αγορά της Βουλγαρίας και της Ελλάδας  υπάρχουν κυρίως πέλλετ ξύλου και αγροπέλλετ. Πέλλετ Enplus, Α1 και Α2. Πέλλετ από ηλίανθο ή πέλλετ από πυρήνα της ελιάς. Διαφορετικές κατηγορίες, διαφορετικές ποιότητες, διαφορετικά πέλλετ, διαφορετικές τιμές πέλλετ. Πως λοιπόν διαμορφώνονται οι τιμές πέλλετ;

Η ποιότητα των πέλλετ

Ο πρώτος παράγοντας στην διαμόρφωση της τιμής είναι η ποιότητα των πέλλετ. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της πρώτης ύλης. Μπορεί να είναι από καθαρό ξύλο (στρογγυλή ξυλεία), από απόβλητα βιομηχανιών επεξεργασίας ξύλου, από γεωργικά προϊόντα όπως το άχυρο κ.ά. Τα πέλλετ ξύλου που κατασκευάζονται από στρογγυλή ξυλεία είναι λογικό να είναι ποιοτικότερα από αυτά που παράγονται από απόβλητα ξυλείας. Έχουν όμως μεγαλύτερο κόστος παραγωγής μιας και η παραγωγική τους διαδικασία είναι πιο ενεργοβόρα και ακριβότερη πρώτη ύλη η οποία επιβαρύνεται και με το κόστος μεταφοράς ως το εργοστάσιο πέλλετ.

Η τιμή του πέλλετ το 2016

Η διαφορά μεταξύ ποιοτικών και μη ποιοτικών πέλλετ.

H VESTA ΣΥΝΙΣΤΑ : ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΕΛΛΕΤ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Α1 ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΥΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΞΥΛΕΙΑ) ΝΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΛΛΕΤ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΞΑΚΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ Ή ΑΠΟ ΑΓΡΟΠΕΛΛΕΤ.

Η συσκευασία του πέλλετ

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η συσκευασία. Τις περισσότερες φορές, τα πέλλετ συσκευάζονται σε σάκους πολυαιθυλενίου των 15 kg και στη συνέχεια στοιβάζονται σε παλέτες. Στην τελική τιμή του πέλλετ πάντα συμπεριλαμβάνεται το κόστος της συνολικής συσκευασίας – συνήθως περίπου 10~15 ευρώ, τιμή ανά τόνο του πέλλετ. Τα αγροπέλλετ συσκευάζονται κατα κύριο λόγο σε  μεγασάκους ή αλλιώς big bags – οικονομικότερη συσκευασία.

Μεταφορά και παράδοση του πέλλετ

Στην τρίτη θέση είναι τα logistics ή αλλιώς πώς να οργανωθεί η διανομή των πέλλετ από το εργοστάσιο όπου παράγονται στον τελικό πελάτη. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι όσο πιο κοντά βρίσκεστε στο αντίστοιχο εργοστάσιο το κόστος μεταφοράς είναι χαμηλότερο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι η τιμή αυτή επιβαρύνει τα πέλλετ με 10÷40 ευρώ/τόνο επιπλέον και σε περιπτώσεις περισσότερο καθιστώντας τα αντιοικονομικά.

Ηλεκτρική ενέργεια

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουλγαρία. Υπάρχουν περιπτώσεις (διαφορετικές τοποθεσίες – διαφορετικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας) όπου η αύξηση ξεπέρασε το 60% .

Οι τιμές πέλλετ μειώνονται κατά την θερινή περίοδο;

Οι παραγωγοί δίνουν χαμηλότερες τιμές πέλλετ κατά την θερινή περίοδο, διότι το κόστος για την παραγωγή των πέλλετ είναι χαμηλότερο (χαμηλότερες τιμές σε αγορά πρώτης ύλης και ηλεκτρικής ενέργειας). Η Θερινή περίοδος θεωρείται το χρονικό διάστημα από τις αρχές Απριλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου και χειμερινή περίοδος (η τιμή είναι υψηλότερη ) θεωρείται το χρονικό διάστημα από την αρχή του Σεπτεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου.