Παραγωγή pellet ξύλου

Παραγωγή pellet ξύλου

Για την παραγωγή pellet ξύλου, οι παραγωγοί είτε μετατρέπουν απόβλητα ξύλου σε pellet ή παράγουν αποκλειστικά από ξύλα ελεγχόμενης υλοτομίας (στρογγυλή ξυλεία). Η πρώτη ύλη τεμαχίζεται, αλέθεται και ξηραίνεται. Στη συνέχεια πιέζεται σε ειδική πρέσα. Καθώς αυξάνεται η ασκούμενη πίεση αυξάνεται και η  θερμοκρασία μαλακώνοντας την λιγνίνη (μία εκ των τριών βασικών ομάδων ενώσεων της βιομάζας μαζί με την κυτταρίνη και τις ημικυτταρίνες) η οποία δρα σαν συγκολλητική ουσία των pellet. Στην συνέχεια ψύχονται, συσκευάζονται και αποθηκεύονται.

Pellet ξύλου – φιλικά προς το περιβάλλον

Σε σύγκριση με τα καυσόξυλα και τα άλλα στερεά καύσιμα τα pellet είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Η καύση τους μειώνει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και υδραργύρου. Το κύριο όμως πλεονέκτημά τους, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι η σχεδόν τέλεια καύση τους. Σε σύγκριση με τις σύγχρονες σόμπες ή τους λέβητες ξύλου οι συσκευές θέρμανσης με pellet είναι έως και πέντε φορές πιο αποδοτικές.

Τύποι pellet ξύλου

Σύμφωνα με την πρώτη υλη που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή pellet ξύλου διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες: κλάση A1 και κλάση A2 . Τα πρώτα παράγονται από καθαρό ξύλο ενώ στα pellet τύπου Β χρησιμοποιείται και ο φλοιός του ξύλου.

Σύμφωνα με το ξύλο από το οποίο παράγονται, μπορούν να είναι από οξιά, βελανιδιά, πεύκα κ.α.  Από μαλακά ή από σκληρά ξύλα.

Βασικές απαιτήσεις για ποιοτικά pellet

Είτε από κωνοφόρα είτε από πλατύφυλλα, τα pellet θα είναι εξίσου ποιοτικά εάν τηρούνται οι βασικές απαιτήσεις κατά την παραγωγή τους:

  • Η πρώτη ύλη πρέπει να είναι καθαρή, δίχως προσμίξεις
  • η περιεκτικότητα σε υγρασία πρέπει να είναι χαμηλή

Παραγωγή pellet ξύλου ανά τον κόσμο

Το περισσότερο pellet παράγεται στη Βόρεια Αμερική. Εκτός από την εγχώρια κατανάλωση, εξάγεται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Αγγλία.

Παραγωγή pellet ξύλου στη Βουλγαρία

Η κατανάλωση των pellet στην Βουλγαρία αυξάνεται συνεχώς. Η αγορά pellet στην Ευρώπη επίσης μεγαλώνει λόγω της υψηλής κατανάλωσης και ζήτησης. Στην Βουλγαρία υπάρχουν αρκετά εργοστάσια με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή pellet ξύλου.

Θέρμανση με pellet

Ενδεικτικά οι συσκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για θέρμανση με pellet ξύλου είναι:

  • καυστήρες
  • τζάκια
  • λέβητες
  • σόμπες αερόθερμες
  • σόμπες υδραυλικές

Καυστήρες pellet

Οι σύγχρονοι καυστήρες pellet, περιλαμβάνουν κοχλία τροφοδοσίας των pellet, σύστημα αυτόματης έναυσης με την βοήθεια ηλεκτρικής αντίστασης και για τις ανάγκες του περιοδικού και τελικού καθαρισμού της εστία καύσης, διαθέτουν μηχανικό αυτόματο καθαρισμό εστίας.

Οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες: ανάφλεξη, καθαρισμός και έλεγχος φλόγας ελέγχονται από ηλεκτρονικό πίνακα και επιτυγχάνει καύση με μεγάλο βαθμό απόδοσης.