επιλογή πέλλετ

Πώς να κάνετε την πιο σωστή επιλογή πέλλετ όταν στην αγορά υπάρχουν τόσες πολλές μάρκες?  Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν τα «ανώνυμα πέλλετ», αυτά που κυκλοφορούν σε διάφανα τσουβάλια δίχως στοιχεία, τα πέλλετ τα οποία κάθε χρόνο έμποροι και κατασκευαστές αλλάζουν το σχέδιο της σακούλας και τα μετονομάζουν και γενικά πολλά άλλα, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Δεδομένου ότι κάθε έμπορος ή κατασκευαστής υπόσχεται ότι τα πέλλετ του είναι η πιο σωστή επιλογή, εμείς απλά θα προσπαθήσαμε να σας δώσουμε κάποιους απλούς κανόνες που να ακολουθήσετε και να κάνετε την καλύτερη επιλογή πέλλετ.

Κανόνας №1 για την επιλογή πέλλετ: Προσδιορίστε την ποιότητα με την οσμή

Η ποιότητα των πέλλετ εξασφαλίζεται από την ποιοτική τους σύνθεση. Δηλαδή ποιοτικό ξύλο χωρίς ακαθαρσίες. Τα πέλλετ καλής ποιότητας είναι από καθαρό ξύλο, χωρίς ακαθαρσίες όπως ο φλοιός. Αλλά πώς να τα καταλάβετε ότι είναι ποιοτικά ; Το χρώμα δεν αποτελεί εγγύηση ποιότητας.

Δείξτε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη μυρωδιά. Εκτός αυτού πρέπει να έχουν και τη μυρωδιά του ξύλου από το οποίο προέρχονται. Εάν αισθανθείτε άλλες οσμές, σημαίνει ότι τα πέλλετ έχουν αποθηκευτεί στο παρελθόν για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν απορροφήσει υγρασία και μυρωδιά από τον αέρα του χώρου στον οποίο αποθηκεύτηκαν.

Κανόνας №2: Εντούτοις υπάρχει ένα χρώμα το οποίο πρέπει να αποφύγετε κατά την επιλογή πέλλετ

Έχουμε ήδη μιλήσει πολύ για αυτό το θέμα. Καταρχήν, το χρώμα των πέλλετ εξαρτάται από το είδος του ξύλου που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή τους. Δηλαδή αν πρόκειται για στρογγυλή ξυλεία ή απόβλητα από πριστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου. Μπορεί να είναι ανοιχτόχρωμα ή και σκουρόχρωμα. Το ότι ορισμένα πέλλετ είναι πιο ανοιχτόχρωμα από κάποια άλλα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πιο ποιοτικά. Το χρώμα τους μπορεί να προσδιορίσει την πρώτη ύλη από την οποία προέρχονται, τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πελλετοποίησή τους και τον τρόπο αποθήκευσής τους. Αλλά όσον αφορά την ποιότητα, μην βασίζεστε στο χρώμα.

Υπάρχει ωστόσο ένας βασικός κανόνας: εάν το χρώμα των πέλλετ είναι γκριζωπό δεν τα αγοράζετε. Το γκρίζο χρώμα στα πέλλετ σημαίνει ότι έχουν βρεθεί σε υγρό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και απορρόφησαν υγρασία, γεγονός που αποτελεί ένδειξη χαμηλής ποιότητας. Για να έχουν καλή καύση τα πέλλετ πρέπει να είναι στεγνά. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του καυσίμου είναι η πολύ χαμηλή υγρασία. Εκτός από την υγρασία στα γκρι πέλλετ πιθανότατα να υπάρχει και  μούχλα.

Κανόνας №3: Τα ποιοτικά πέλλετ έχουν λεία επιφάνεια

Τα πέλλετ παράγονται από πεπιεσμένο ξύλο. Αυτό σημαίνει ότι η επιφάνειά τους θα πρέπει να είναι λεία. Εάν δεν υπάρχουν ρωγμές ή προεξοχές στην επιφάνεια τους σημαίνει ότι είναι καλής ποιότητας και θα καούν αποτελεσματικά.

Γιατι τα πελλετ RED MAGIC γινανε τα αγαπημενα πελλετ της αρτας? 

Κανόνας №4: Τα πέλλετ δεν πρέπει να έχουν σκόνη

Όπως αναφέρεται στον προηγούμενο κανόνα, η συμπίεση εξασφαλίζει τη συμπαγή κατάσταση των πέλλετς.  Όταν τα πέλλετς αναμιγνύονται με σκόνη, αυτό σημαίνει χαμηλής ποιότητας πρώτες ύλες και κακή συμπίεση.

H σκόνη επίσης συσσωρεύεται στα πέλλετ όταν αποθηκεύονται χωρίς να έχουν συσκευαστεί.

Κανόνας №5: Τα πέλλετ δεν πρέπει να είναι εύθραυστα

Η ευθραυστότητα των πέλλετ σχετίζεται και πάλι με την ποιότητα της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Τα πέλλετ πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και να μην θρυμματίζονται εύκολα.  Η επιφάνειά τους πρέπει να γυαλίζει και όταν προσπαθούμε να τα σπάσουμε με το χέρι να μην γίνονται τρίμα.

Κανόνας №6: Ελέγξτε πώς διαλύονται στο νερό

Υπάρχει άλλος ένας τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα των πέλλετ πριν τα αγοράσετε. Αυτή είναι η μέθοδος της διάλυσής τους στο νερό. Τα πέλλετ πάντα βυθίζονται στο νερό. Ρίξτε λίγα σε ένα δοχείο με νερό ή ένα ποτήρι και παρατηρήστε σε πόσο χρόνο θα βυθιστούν. Πρέπει ακαριαία να βυθιστούν, να μην βγάζουν φυσαλίδες και να μην επιπλέουν  στην επιφάνεια του ποτηριού. Έπειτα από λίγα λεπτά τα θα αρχίσουν να φουσκώνουν και να χάνουν την αρχική τους μορφή.

Ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να έχει  χρησιμοποιηθεί κάποιο χημικό για τη συγκόλλησή τους. Κατά την παραγωγή ποιοτικών πέλλετ ξύλου η συγκόλληση επιτυγχάνεται με την λιγνίνη. Η χρήση χημικής κόλλας μειώνει την ποιότητά τους.

Κανόνας №7 – Δώστε προσοχή στη διάμετρο

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η διάμετρος των πέλλετ είναι 6 ή 8 mm με πιο δημοφιλή τα 6mm. Η απόδοση της καύσης εξαρτάται από τη διάμετρο των πέλλετ. Οι συσκευές καύσης πέλλετ (σόμπες– λέβητες – καυστήρες – τζάκια) είναι σχεδιασμένες για την καύση τυποποιημένων πέλλετ.  Εάν το χρησιμοποιούμενο καύσιμο δεν έχει κανονική διάμετρο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σε κάθε συσκευή πέλλετ οι κατασκευαστές αναγράφουν  την απαιτούμενη διάμετρο των πέλλετ που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αυτή.

εν τέλη πως κάνουμε ποιοτική επιλογή πέλλετ

ΤΑ ΠΕΛΛΕΤ «RED MAGIC» ΤΗΣ VESTA, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΕΛΛΕΤ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 100%  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΕΛΛΕΤ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (ΚΛΙΝΚΕΡ, ΔΕΝ ΑΝΑΒΟΥΝ, ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ) Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ.