Αποθήκευση των pellet

Αποθήκευση των pellet. Με τη δημοτικότητα των pellet να αυξάνεται συνεχώς και να καθιερώνεται ως βασικό καύσιμο θέρμανσης, σημαντικό είναι να διευκρινιστούν μερικοί βασικοί κανόνες για την σωστή αποθήκευσή τους. Το πιο σημαντικό κατά την αποθήκευση των pellet είναι η προστασία τους από την υγρασία. Σε περίπτωση που η υγρασία περάσει στα pellet τα μετατρέπει σε πριονίδι με αποτέλεσμα να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στη συσκευή θέρμανσης. Δεύτερον, η συσκευασία των pellet πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο μιας και το υλικό πολυπροπυλενίου στο οποίο συσκευάζονται καταστρέφεται από τον καυτό ήλιο.

Ξεκινήστε την σωστή αποθήκευση ελέγχοντας τις σακούλες pellet

Ελέγξτε τις σακούλες για τυχόν σκισίματα ή τρύπες και προσπαθήστε να τις κολλήσετε. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε μια αδιάβροχη ταινία ή τυλίξτε τις με ταινία stretch.

Μην δημιουργείτε ευνοϊκές συνθήκες για την υγρασία

Μιας και τα pellet έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, είναι σημαντικό να προστατεύονται από αυτή κατά την αποθήκευση. Για αυτόν το λόγο οι παραγωγοί συσκευάζουν τα pellet σε σακούλες πολυαιθυλενίου. Έτσι τα προστατεύουν και κατά την μεταφορά και κατά την αποθήκευσή τους. Κατά την αποθήκευση των pellet συνίσταται να τοποθετείτε τις σακούλες σε μια βάση όπως σε μία παλέτα για παράδειγμα.

Αποθήκευση των pellet σε κλειστό χώρο

 • Προστασία από την υγρασία: ο χώρος στον οποίο αποθηκεύετε τα pellet δεν πρέπει να έχει υγρασία ούτε μούχλα. Εάν πρόκειται για υπόγειο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τα προστατέψετε από το ενδεχόμενο πλημμύρας.
 • Η θερμοκρασία του χώρου δεν παίζει ρόλο: Μην ανησυχείτε ότι πρέπει να διατηρείτε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία στον χώρο όπου αποθηκεύετε τα pellet σας, είτε πρόκειται για υπόγειο, γκαράζ ή άλλο χώρο.
 • Πάτωμα: σημαντικό για την προστασία τους από την υγρασία, τα pellet να μην έρχονται σε επαφή με το πάτωμα αν αυτό είναι από τσιμέντο ή χώμα.
 • Αφήστε κενό χώρο στην αποθήκη: μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για την σωστή αποθήκευση των pellet σε έναν κλειστό χώρο είναι αυτός να μην είναι ασφυχτικά γεμάτος ώστε να αερίζεται κατάλληλα.
 • Επίσης αφήνετε κάποια κενά όταν στοιβάζετε τις σακούλες με τα pellet ανάμεσα τους.
 • Αφήνετε δύο κενά ανοίγματα στον χώρο αποθήκευσης: το ένα θα σας χρησιμεύσει για να τα αποθηκεύετε ευκολότερα και το άλλο για να εξασφαλιστεί ο φυσικός αερισμός.

Πώς να αποθηκεύσετε τα pellet σε εξωτερικούς χώρους

 • Υπόστεγο και κάλυμμα προστασίας: Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύσετε τα pellet σας σε κλειστό χώρο είναι προτιμότερο να επιλέξετε την λύση ενός στεγάστρου. Συνιστάται η δημιουργία του σε περίπτωση που δεν υπάρχει. Κάτω από το υπόστεγο, τοποθετήστε τα pellet πάντα πάνω σε κάποια βάση και σκεπάστε τα με κάλυμμα προστασίας. Θα τα προστατέψει από την υγρασία του περιβάλλοντος όπως και από τον ήλιο.
 • Ο εξωτερικός χώρος όπου αποθηκεύετε τα pellet πρέπει να είναι στεγνός. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει δεν πρέπει η να αφήσουμε την υγρασία να περάσει στα pellet και να τα καταστρέψει.

 Αποθήκευση των pellet ανάλογα με την εποχή

Κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, έτσι οι ιδιαιτερότητες της αποθήκευσης των pellet διαφέρουν ανάλογα την εποχή.

 • Καλοκαίρι: Το καλοκαίρι δεν χρειάζεστε θέρμανση οπότε αν σας έχουν περισσέψει pellet από την προηγούμενη σεζόν ή αν προμηθευτείτε νέα για τον χειμώνα μου έρχεται,  θα αποθηκευτούν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε και να ελέγχετε την κατάσταση των pellet όταν φυλάσσονται σε εξωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι είναι μια ευνοϊκή εποχή για πουλιά και άλλα ζώα. Επομένως, θα πρέπει να τα ελέγχετε τακτικά για να αποτρέψετε. Για παράδειγμα, κάποια ζώα να φτιάξουν φωλιές τους μέσα τους. Αν έχετε κήπο, το καλοκαίρι ποτίζετε τακτικά. Προσέξτε να μην βρέξτε τα pellet. Καλύψτε τα με κάποιο  αδιάβροχο κάλυμμα προστασίας.
 • Φθινόπωρο: Η εποχή που αρχίζουν οι βροχές. Και τότε είναι σημαντικό να παρέχεται επαρκής προστασία για τα pellet, ειδικά αν αποθηκεύονται σε εξωτερικούς χώρους. Εκτός από το να τα σκεπάσετε με κάποιο αδιάβροχο κάλυμμα μην ξεχνάτε να βάλετε και βάρη, όπως πέτρες για να προστατευτούν από τους φθινοπωρινούς ισχυρούς ανέμους.
 • Ο χειμώνας είναι πλέον πιο ήπιος αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περίοδοι ισχυρών χιονοπτώσεων. Το κάλυμμα μουσαμά καθώς και ένα νάιλον, είναι πάντοτε μία καλή προστασία. Αν έχει χιονίσει και τα pellet είναι αποθηκευμένα έξω κάτω από ένα υπόστεγο, καθαρίστε το χιόνι γύρω από το υπόστεγο. Επίσης, καθαρίστε ένα μονοπάτι στο χιόνι από το σπίτι ως το υπόστεγο. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος υγρασίας από το χιόνι στα pellet.
 • Την άνοιξη είναι καιρός να προετοιμάσετε τον αποθηκευτικό σας χώρο για νέες ποσότητες pellet. Αν σας έχουν απομείνει pellet από τον χειμώνα που τελείωσε, καθαρίστε και τακτοποιήστε τον χώρο σας και τοποθετήστε τα στο πιο ξηρό σημείο. Όπως τα περσινά έτσι και τα καινούργια pellet θα πρέπει να τα φροντίζετε με τον ίδιο τρόπο, προστατεύοντάς τα από την υγρασία, τα πουλιά και τα ζώα.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κανόνες αποθήκευσης των pellet

Γνωρίζοντας να αποθηκεύετε σωστά τα pellet σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτός του ότι θα μπορείτε να διατηρείτε σωστά την ποιότητά τους,  θα μπορείτε να επωφεληθείτε και των ανοιξιάτικων-καλοκαιρινών  προσφορών μιας αυτήν εποχή το κόστος παραγωγής των pellet είναι μικρότερο οπότε και μπορείτε να τα αγοράσετε φθηνότερα. Μην διστάσετε να αγοράσετε pellet για όλο το χειμώνα. Ακολουθήστε τους παραπάνω κανόνες και θα παραμείνουν σε καλή κατάσταση, το ίδιο ποιοτικά όπως όταν τα αγοράσατε, μέχρι να έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε.