Ποιοτικά πέλλετ

Το μέγεθος (μήκος) των πέλλετ μπορεί να διαφέρει

Πάρα πολύ συχνά γίνεται κατάχρηση της φράσης ποιοτικά πέλλετ . Την συναντάμε σχεδόν πάντα, σε κάθε αγγελία, διαφήμιση, ιστοσελίδα κατασκευαστή ή εμπόρου που πουλάει αυτό το προϊόν. Είναι όμως όλα τα πέλλετ ποιοτικά; Τι λέβητα πέλλετ να αγοράσω? Πως να τον εγκαταστήσω? Δεν έχω χώρο να αποθηκεύσω. Καυστήρα ή σόμπα πέλλετ; Πολλά και εύλογα ερωτήματα για τα οποία την ενότητα λοιπόν αυτή θα βρείτε όλες τις απαντήσεις και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο κάθε καταναλωτής σχετικά με τα πέλλετ .

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πρότυπα ποιότητας των πέλλετ, καθορίζονται αποκλειστικά από το ευρωπαϊκό πρότυπο (EN 14961-2) ορίζοντας αυστηρά όρια στις ιδιότητες των πέλλετ – μήκος, διάμετρο, περιεκτικότητα σε τέφρα, περιεκτικότητα σε υγρασία κ.λπ.

Τι σημαίνει ENplus για την ποιότητα των πέλλετ;

Το 2010 ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος παραγωγών βιομάζας (AEBIOM) δημιούργησε το πρότυπο ENplus. Με αυτόν τον τρόπο ο ΑΕΒΙΟΜ έχει ως στόχο να επιβάλει τον έλεγχο σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, από την υλοτόμηση έως και τούς τελικούς καταναλωτές . Το ENplus περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ποιότητας. Την Α1 και την Α2. Η κατηγορία Α1 παρουσιάζει πιο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με το περιεχόμενο της τέφρας των πέλλετ. Στην κατηγορια Α2 η περιεκτικότητα σε τέφρα είναι έως 1,5 % . Για τα βιομηχανικά πέλλετ η πιστοποίηση EN -B μειώνει σημαντικά τους περιορισμούς.

Λογότυπο πέλλετ

Λογότυπο ENplus А1

Όταν λέμε ότι ορισμένα πέλλετ είναι ποιοτικά, σημαίνει ότι πληρούν τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου (EN 14961-2). Οι κυριότερες παράμετροι στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται τα πέλλετ στην κατηγορία Α1 (πέλλετ υψηλότερης ποιότητας) είναι τα εξής:

  • υγρασία <10%
  • περιεκτικότητα σε τέφρα < 0,7%
  • δύναμη > 4,7 kWh/kg
  • θείο  < 0,03%
  • πυκνότητα > 600 kg/m3

Γιατί οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν ENplus πιστοποιητικό;

Ο λόγος για αυτό δεν είναι ο έλεγχος που επιβάλλεται από την αρχή πιστοποίησης αλλά η επιπλέον επιβάρυνση της τιμής τους τελικού προϊόντος. Καθώς η αγορά πέλλετ της Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη,  η παρουσία ενός τέτοιου πιστοποιητικού θα επιβαρύνει την κόστος των πέλλετ με 15-17 λέβα(~8.5 ευρώ) επιπλέον ανά τόνο. Αυτό δεν θα κάνει το προϊόν ανταγωνιστικό . Έτσι λοιπόν αυτό που κάνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές για να επιτύχουν την καλύτερη τιμή ως προς τον τελικό καταναλωτή είναι περιοδικοί έλεγχοι σε πιστοποιημένα εργαστήρια και να πιστοποιηθεί το προϊόν σύμφωνα με το πρότυπο.

Η VESTA ΣΥΝΙΣΤΑ : ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ Ή ΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΗΣ ΤΩΝ ΠΕΛΛΕΤ. ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Έχει σημασία το χρώμα στην ποιότητα των πέλλετ;

Ποιοτικά πέλλετ χρώμα πέλλετ

Τα ποιοτικά πέλλετ εχούν διαφορετικό χρώμα, ανάλογα την πρώτη ύλη από την οποία πρέρχονται.

Και ναι και όχι. Το ότι ορισμένα πέλλετ  είναι πιο ανοιχτόχρωμα από κάποια άλλα δεν σημαίνει ότι είναι πιο ποιοτικά. Το χρώμα των πέλλετ εξαρτάται από το είδος του ξύλου που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή τους. Δηλαδή αν πρόκειται για στρογγυλή ξυλεία ή απόβλητα από πριστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου π.χ. ξυλουργεία, εργοστάσια επίπλων και άλλα. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πιο ανοιχτόχρωμα πέλλετ είναι πιο ποιοτικά. Αυτό δεν είναι παρά μόνο ένας μύθος. Υπάρχουν κατασκευαστές που παίρνουν κακή ποιότητα ξύλου (σανίδια , ξακρίδια , κλπ ) και προσθέτουν λευκαντικά ή άλλα είδη βιομάζας για τη βελτίωση του χρώματος . Για αυτό η Vesta συνιστά – να ζητάτε πάντα πιστοποιητικό ελέγχου από τον προμηθευτή σας . Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει ποιοτικά πέλλετ .

Τι πέλλετ προσφέρει η Vesta;

Τα πέλλετ της Vesta καλύπτουν τα υψηλότερα στάνταρτ ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο της ΕΕ (EN 14961-2), Α1 κλάσης.  Αυτό σημαίνει ότι κατά τη χρήση τέτοιων πέλλετ από εμάς ή άλλο κατασκευαστή ο καθαρισμός  του λέβητα ελαχιστοποιείται. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτού του είδος πέλλετ δεν σχηματίζουν σκωρία (κλίνκερ) η οποία οδηγεί σε στρέβλωση της διαδικασίας καύσης και συχνά στην διακοπή της λειτουργίας του λέβητα.