Ποιοτικά πέλλετ

Το μέγεθος (μήκος) των πέλλετ μπορεί να διαφέρει

Πάρα πολύ συχνά γίνεται κατάχρηση της φράσης ποιοτικά πέλλετ . Την συναντάμε σχεδόν πάντα, σε κάθε αγγελία, διαφήμιση, ιστοσελίδα κατασκευαστή ή εμπόρου που πουλάει αυτό το προϊόν. Είναι όμως όλα τα πέλλετ ποιοτικά; Τι λέβητα πέλλετ να αγοράσω? Πως να τον εγκαταστήσω? Δεν έχω χώρο να αποθηκεύσω. Καυστήρα ή σόμπα πέλλετ; Πολλά και εύλογα ερωτήματα για τα οποία την ενότητα λοιπόν αυτή θα βρείτε όλες τις απαντήσεις και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο κάθε καταναλωτής σχετικά με τα πέλλετ .

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πρότυπα ποιότητας των πέλλετ, καθορίζονται αποκλειστικά από το ευρωπαϊκό πρότυπο (EN 14961-2) ορίζοντας αυστηρά όρια στις ιδιότητες των πέλλετ – μήκος, διάμετρο, περιεκτικότητα σε τέφρα, περιεκτικότητα σε υγρασία κ.λπ.

Τι σημαίνει ENplus για την ποιότητα των πέλλετ;

Το 2010 ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος παραγωγών βιομάζας (AEBIOM) δημιούργησε το πρότυπο ENplus. Με αυτόν τον τρόπο ο ΑΕΒΙΟΜ έχει ως στόχο να επιβάλει τον έλεγχο σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, από την υλοτόμηση έως και τούς τελικούς καταναλωτές . Το ENplus περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ποιότητας. Την Α1 και την Α2. Η κατηγορία Α1 παρουσιάζει πιο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με το περιεχόμενο της τέφρας των πέλλετ. Στην κατηγορια Α2 η περιεκτικότητα σε τέφρα είναι έως 1,5 % . Για τα βιομηχανικά πέλλετ η πιστοποίηση EN -B μειώνει σημαντικά τους περιορισμούς.

Λογότυπο πέλλετ

Λογότυπο ENplus А1

Όταν λέμε ότι ορισμένα πέλλετ είναι ποιοτικά,